zeilenmetdebreezer.nl

De geschiedenis van de Breezer 1 - Dufour 3800

Wij hebben de Breezer 1 gekocht in het najaar van 2002 in ons bezit. Hiervoor ging de Breezer als "Exito" door het leven.

De vaste ligplaats van de Exito was in Lithoijen bij Watersport Vereniging de Maaskant.

In het najaar van 2002 hebben wij de boot gekocht van de vorige eigenaren Ron en Dia de Groot.

We hadden toen het geluk dat we de boot daar op de kant konden laten staan, en er in Lithoijen aan konden werken.

In het voorjaar van 2003 zouden we hem dan pas naar Noordschans varen.

Toen we de boot kochten wisten we dat we aardig wat werk zouden hebben aan het opknappen.

De planning was om de bestikkering en de elektrische bedrading te vervangen en een nieuw instrumenten paneel te monteren.

Het advies van de Keurmeester was om het probleem van de "Osmose" zelf aan te pakken, en de oude gelcoat van de kiel en het roer te verwijderen en te voorzien van 7 lagen Gelshield. We hebben dit advies opgevolgd en zijn met een slijptol met een zware schuurschijf aan de gang gegaan totdat het polyester zichtbaar was. Vervolgens hebben we de boot de gehele winter laten drogen, en pas in het voorjaar de 7 lagen Gelshield aangebracht plus daarna nog 2 lagen antifouling.

De bestikkering en de originele zwarte en rode band op de romp hebben we ook in het voorjaar vervangen, en hierna hebben we ook nog de nieuwe naam en thuishaven op de romp en spiegel aangebracht.

Met het vervangen van alle bedrading en het schakelpaneel hebben we gewacht totdat de boot tijdelijk bij mijn ouders voor de deur in Steenbergen kon liggen. Het vervangen van de bedrading en het paneel bleek een tijdrovende klus. Ongeveer een week werken,

van 's ochtends 9.00 tot 's avonds 21.00, maar het eindresultaat mag er zijn!

Het schakelpaneel hebben we zelf ontworpen, samen met mijn neef Ronald die ook wel een paneel voor zijn Elan 331 kon gebruiken. Het paneel is een RVS plaat waar alle uitsparingen zijn uitgesneden d.m.v. lasersnijden. Hierna is de plaat zwart gespoten en is de tekst er op gedrukt.

Eenmaal aan het klussen vonden we de bekleding ook niet meer zo netjes, en werd er besloten om de lichtblauwe bekleding te vervangen door een mooie nieuwe donker blauwe bekleding. De kussens bleken nog in zeer goed staat te zijn, dus werd er alleen een nieuwe laag bekleding overheen gedaan. Tevens ontbrak het kussen van de hondenkooi, hier hebben we dus direct een nieuw kussen voor laten maken.

Tijdens het vervangen van de bekleding hebben we besloten om de 2e slaaplaats aan stuurboord zijde te laten vervallen, en direct de vloeren voorzien van een vloerbedekking i.v.m. met het door de boot glijden van onze 2 Teckels.

Nadat binnen alles in orde was, werd het tijd om de buitenkant aan te pakken.

De romp was al een keer goed gecleanerd en 2x in de was gezet, maar het dek en de kuip waren alleen nog maar goed schoongespoeld.

Na al dit harde werk was de boot compleet in orde, dus werd het tijd om onze eerste (voorjaars) vakantie op de Grevelingen door te gaan brengen op onze nieuwe trots!

Toen we de boot kochten, waren de volgende zeilen aanwezig, een hagelnieuwe High Aspect fok van Haghoort, en volledig doorgelat grootzeil van Raudach Segel en een hele oude groote Genua ook van Raudach Segel, deze groote Genua hebben we het eerste seizoen,

bij een wat hardere wind direct kapot gevaren, waardoor het tijd werd om naar een andere of nieuwe Genua te gaan zoeken.

Na eerst gekeken te hebben naar nieuwe Genua's hadden we het geluk dat we een 2e hands genua vonden van 31m2 die precies geschikt was voor onze boot. Het was wel niet het perfecte zeil, maar ja wat wil je met een goedkoop 2e hands zeil.

Het geluk duurde echter niet lang en ook deze genua ging op de Grevelingen aan diggelen!

Hierna hebben we maar besloten om toch voor een nieuwe te gaan, die op onze boot was afgestemd. We hebben toen bij diverse zeilmakers offertes aangevraagd, en kwamen flinke prijsverschillen tegen. Uiteindelijke hebben we gekozen voor zeilmakerij van de Werf. Dit door de goede prijs / kwaliteit verhouding en hun service.

We hebben gekozen voor hun High Performance Mylar line, dit is een Tri Radiaal gesneden zeil, wat gemaakt is van een gelamineerd doek van mylar, maar toch redelijk UV-bestendig.

 

Uiteindelijk hebben we de Breezer 1 ingeruild in 2008 voor een Dufour 39 genaamd Breezer 2.

Copyright © zeilenmetdebreezer.nl contact: info@zeilenmetdebreezer.nl